Weg met de voor en tegen lijstjes, beslissen doe je op je gevoel

Written by Emma Storris

Ik ben een enthousiast fantast, bevlogen auteur, droomschepper, schrijfstrijde, wise woman en wortelheler (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). In normale mensentaal: schrijver, verhalenverteller, (levens)kunstenaar en holistisch heler. Ik inspireer en instigeer uit volle borst.

Ken je dat? Je moet een besluit nemen en je zit al uren naar een lijstje met voors en tegens te staren. Eigenlijk zijn de lijstjes best helder: je zou bijvoorbeeld voor moeten kiezen. Maar toch klopt er iets niet. Je krijgt jezelf niet zover dat je volmondig ja zegt. Dat is minder vreemd dan je misschien denkt. Een belangrijk besluit is namelijk helemaal niet rationeel te nemen. Je denkt dat je een bewuste keuze aan het maken bent, maar eigenlijk was er al vanaf het begin slechts één optie. Diep van binnen weet je precies wat je moet doen. Je hebt alleen van anderen geleerd dat jouw leven maakbaar is. Dat als je altijd op het juiste moment de juiste beslissing neemt, jij zeker weten een succes van jouw leven zult maken. Niet zo gek dat er voor je gevoel een enorme druk op je rust: de druk om het juiste besluit te nemen.

Controle is een illusie

Gelukkig klopt dat wereldbeeld helemaal niet. Het is niet zo dat jij persoonlijk alles in de hand kan hebben. Als je dat denkt, kan het je gek maken. De aarde is reusachtig en er leven momenteel zo’n acht miljard mensen op. En dat zijn alleen nog maar de mensen. Er zijn verder nog ontelbare dier- en plantsoorten, krachten en invloeden die allemaal hun ding doen. Lijkt het je dan niet erg onwaarschijnlijk, dat jij met je lijstjes precies kunt bevatten hoe de zaken zullen uitpakken? Het is veel waarschijnlijker dat je geen idee hebt wat welke beslissing teweeg zal brengen. Alles wat jij doet heeft effect op de aarde om jou heen en alles wat één van al die anderen op diezelfde aarde doet heeft effect op jou.

Het leven draait om meer dan jouw beslissingen

Steek je vinger maar eens in een wateroppervlak. De kringen, die je veroorzaakt, zullen iemand ergens op een of andere manier beïnvloeden. Al is het alleen maar, omdat je – laten we zeggen – een insect verjaagt. Dat insect vliegt daardoor weg. Het wordt op enige afstand in volle vlucht door een vogel gevangen. Die vogel besluit op het gemakje te lunchen op een dak. Helaas landt de vogel precies op een dakpan, die al wat wankel lag door een stevige windvlaag een paar dagen eerder. Door de landing van de vogel valt de dakpan precies op het hoofd van een willekeurige kerel, die je helemaal niet kent.
Rottig genoeg kijkt deze man precies naar de hemel, omdat hij wil kijken of hij die bui, die zijn weer-app voorspelt, al aan ziet komen. Hierdoor valt de pan precies met de punt in de mans oog, waardoor hij zijn werk nooit meer kan doen. Hij had ook dood kunnen zijn, dus dat het hem alleen een oog heeft gekost, is nog een geluk bij een ongeluk, maar toch… Het ziekenhuis, waar hij hoofdchirurg is, moet nu voor de komende dagen alle operaties afzeggen die hij zou doen. Het resultaat is dat er een meisje niet geopereerd kan worden in dit ziekenhuis en moet uitwijken naar een ander ziekenhuis, waar ze die ingewikkelde procedure wel meteen kunnen doen. Gelukkig maar, want dat ziekenhuis heeft net een nieuwe machine gekocht die haar in leven houdt op het moment dat haar vitale systemen crashen. Datzelfde meisje zal jaren later een keer net op tijd een auto aan zien komen, luttele secondes voor hij jou raakt. Ze zal daarmee jouw leven redden. Of welk ander scenario zich ook maar ontwikkeld zou kunnen hebben, als je vinger niet op dat moment die specifieke kringen gemaakt zou hebben. Het lijkt me erg onwaarschijnlijk, dat jij dit allemaal bedacht had op het moment dat je jouw vinger in het water stak.

Vertrouw erop dat alles is zoals het de bedoeling is

Kortom, stop maar met lijstjes maken. Het komt allemaal niet zo nauw. Je kunt helemaal niet overzien wat de effecten van jouw beslissing zijn en dat geeft helemaal niets. Sterker nog, dat maakt het leven makkelijker en lichter. Je kunt erop vertrouwen dat wat er op je pad komt de bedoeling is, niets meer en niets minder, en dat jij je dus volledig kunt richten op waar jij heen wilt. Het zorgt er verder voor, dat het weinig nut heeft om je druk te maken over verleden en toekomst. Je kunt erop rekenen dat er gebeurd is wat er te gebeuren stond en dat wat aan het ontstaan is, precies zo zal ontstaan als onvermijdelijk is. Dan kun jij je bezig houden met waar het echte leven plaats vindt, in het hier en nu.

Spreekt dit je aan? Deel deze pagina met je netwerk, zodat mijn werk nog meer mensen bereikt! Bij voorbaat dank…

Gerelateerde content

De roze bril van Hugo de Jonge: ‘vaccineren werkt’

De roze bril van Hugo de Jonge: ‘vaccineren werkt’

Momenteel zien we vooral de cijfers vanaf de tweede golf of derde golf in de kranten. Dat is op zich begrijpelijk; het wordt wel een heel lang ding anders. Maar jammer is het wel, want het zorgt ervoor dat we geen helder beeld hebben van het echte verloop van de...

Lees meer

Contact

Newsletter

You're not allowed copy content without my permission. Contact me if you want to use my content.