Ik ga even iets radicaals zeggen. Hou je vast, hier komt –ie:

Je kunt besluiten dat je ergens geen mening over wilt hebben.

Het is prima om geen mening te hebben. Als je op het internet surft lijkt het tegenovergestelde het geval te zijn en heeft zo’n beetje iedereen wel een mening over alles en dan nog eens niet dezelfde. Maar dat hoeft dus niet.

Sterker nog, ik heb tegenwoordig zelden een uitgesproken mening en dat is eigenlijk best fijn. Ik kan dan achterover leunen en anderen erop los laten discussiëren. “Bring on the popcorn!” roep ik dan, me kostelijk amuserend tijdens het meningenduel. Het is daarnaast logisch om niet echt een mening te hebben. De Waarheid bestaat immers niet en er valt vaak voor meerdere kanten van een verhaal of theorie iets te zeggen.

Doe een Socrates-je

Kortom, het is aan jou om ergens iets van te willen vinden. Je kunt iets stomweg niet interessant genoeg vinden om er een mening over te willen hebben, of om er zelfs maar meer over te willen weten. Dat werkt net zo goed de andere kant op. Je kunt besluiten ergens alles van te willen weten. Dan kun je uiteraard altijd blijven leren. Er zijn zoveel mensen waar je ontzettend veel van kunt opsteken! Maar je zult zien dat, hoe meer je ergens induikt, hoe meer je erachter komt dat niets echt zonneklaar is. Hoe meer je graaft, hoe meer – tegenstrijdige – informatie je zult opdiepen. Boeken met diepe wijsheden lijken zich soms als konijnen te gedragen; ze vermenigvuldigen zich in sneltreinvaart, zonder dat er een einde aan komt. Wanneer jij datgene wat je te weten komt langs de lat van je gezonde verstand blijft leggen, blijven er altijd vragen opkomen. Zoals Socrates eeuwen geleden al demonstreerde, kun je overal over blijven doorvragen, tot het punt komt waarop de door jou ondervraagde expert in wanhoop uit zal roepen: “Gewoon! Omdat het zo is!”

Van mening veranderen zorgt voor een flexibel brein en dat is iets goeds!

Het is net zo goed oké om van mening te veranderen. Sterker nog, dat is een blijk van een goed werkend gezond verstand, omdat je door nieuwe kennis en nieuwe ervaringen altijd voortschrijdende inzichten zult hebben. Niet van mening kunnen veranderen getuigt van inflexibiliteit, hetgeen een onhandige eigenschap is om te hebben in een wereld waar je niet weet wat er morgen weer op je af komt. Een flexibele mindset – dat betekent dat je in staat bent jouw eigen overtuigingen kritisch te blijven bekijken – staat gelijk aan een growth mindset. Dat betekent dat jouw brein in staat blijft tot groei… als je jezelf maar niet vastketent aan overtuigingen.

Spreekt dit je aan? Deel deze pagina met je netwerk, zodat mijn werk nog meer mensen bereikt! Bij voorbaat dank…

You're not allowed copy content without my permission. Contact me if you want to use my content.